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Texas Section 811 Project Rental Assistance Program 

Frequently Asked Questions 

General Program Questions 

1) Question: Can Section 811 PRA Units be placed in a Development that already contains 

project-based units or long term operating assistance? 

Answer: Yes, as long as the Section 811 PRA Units are not placed on the units within the 

Property that are already receiving a project-based or long-term operating subsidy or on 

units that have received this assistance in the 6 months prior to the unit receiving Section 

811 PRA assistance.  

2) Question: If an Owner designated an existing property to receive an 811 unit and a 

participant moved in to that unit, would Davis Bacon apply to that existing Development 

if they made major repairs in the future? 

Answer: Davis Bacon will not apply if the future repairs are part of the building 

maintenance standards operations. Davis Bacon is only triggered by Section 811 if at the 

time of award the Development has 12 or more 811-assisted units under one construction 

contract. 

3) Question: How will students be treated in 811? 

Answer: The student rule as outlined in HUD Handbook 4350.3 REV-1 under 

Department administered programs will apply along with any different student rule that 

applies to the Development because of its sources of financing.  Under current the 

Housing Tax Credit (“HTC”) and Tax Exempt Bond program regulations, a student 

previously in foster care is eligible for an exception to the full-time student rules. 

4) Question: Will property management staff be required to obtain training on the best 

practices of interacting with people with disabilities? 

Answer: No, but TDHCA or its Health and Human Services partners will provide 

training to participating property management staff and will develop training materials 

that are designed to increase the cultural competency of property management staff as it 

relates to people with disabilities. 

5) Question: Can a release be created for a tenant to sign that allows the property manager 

to have direct communication with one or more points of contact (e.g. Section 811 
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Service Coordinator, Referral Agent, State Department of Disability Services “DADS” 

Conflict Management Point of Contact, etc)? 

Answer: A Property can have such a release, but no 811 tenant can be denied tenancy for 

choosing not to sign.  The document should indicate that this is optional information. 

6) Question: Is an Applicant required to have one bedroom units in its Development to 

qualify? 

Answer: No. 

7) Question: Can Section 811 PRA Units be placed on single room occupancy/studio units? 

Answer: Yes, but TDHCA will decide what bedroom sizes should be used for the 811 

Program, and included in the Rental Assistance Contract. 

8) Question: What if the Property that is hosting the 811 units is no longer able to operate? 

Answer: As with any other Department-held LURA on the property, TDHCA will hold 

 the Owner to all obligations made under the Use Agreement, LURA, and associated 

 contracts.  If a Property is in active coordination with the Department’s Asset 

 management Division or the Owner is no longer able to adhere to its obligations of the 

 program, this will be handled on a case by case basis.  

9) Question: Because Properties will be required to use the Enterprise Income Verification 

(EIV) System, will property management staff be required to keep two separate tenant 

files? 

Answer: EIV information cannot be considered for purposes of Section 42 compliance, 

but TDHCA does not dictate how that information is kept separately by the Property. The 

Property will be responsible for documenting all sources of income for Section 42 

purposes, and maintaining it separately from the EIV verification. 

10) Question: What tools will be available to a Property for program administration, and 

training for staff turnover? For example, will the Department provide assistance to 

property management staff that joins the Property after the September 2015 training? 

Answer: TDHCA is developing tools that will be available online. These tools include 

the Owner/Property Manager Manual, webinars, forms with instructions and FAQs. 

11) Question: If a Property is exempt from TDHCA’s Integrated Housing Rule, is the 

Property exempt from Section 811’s Integrated Housing Requirements. 
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Answer: No; HUD does not allow any exceptions to the Section 811 Integration 

Requirements.  HUD requires that no more than twenty five percent (25%) of the total 

units in Eligible Multifamily Properties can: (1) be provided Section 811 Project Rental 

Assistance Payments; (2) be restricted to supportive housing for persons with disabilities; 

or (3) have any occupancy preference for Persons with Disabilities. 

 

12) Question: Where can I find more information about the environmental requirements for 

the program such as site contamination policies, noise abatement and control and historic 

preservation? 

Answer: TDHCA has created a Section 811 PRA webpage that contains information 

about the program. Information on the environmental requirements for participating 

properties may be found in the Program Guidelines available under the Resource 

Documents section of the Section 811 PRA webpage: 

http://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/resource-documents.htm 

13) Question: Will my Property be obligated to participate in the Section 811 PRA Program 

if I sign a Property Agreement with TDHCA? 

Answer: A Property might be required to participate in the Section 811 program if 

requested by TDHCA once they have signed a Property Agreement with TDHCA.  

TDHCA anticipates that there may be more units obligated in Property Agreements than 

funds available to occupy all of those units.  It is therefore possible that a Property will 

enter into a Property Agreement with TDHCA and never subsequently be asked to serve 

an 811 tenant. 

14) Question: How will the state ensure each of the seven MSAs are awarded Section 811 

PRA Units under the 2015 Qualified Allocation Plan? 

Answer: Due to the design of TDHCA’s Section 811 PRA Program, more properties than 

funds might be obligated into the program through a Property Agreement, than will 

necessarily serve Section 811 tenants.   TDHCA anticipates continually evaluating the 

Properties that have an existing Property Agreement and determining where to place 

Section 811 PRA units based client referrals and distribution of units geographically. 

15) Question: Does TDHCA or HUD have to approve addendums to the HUD Model Lease 

that are required for this program? 

Answer: With the exception of the Violence Against Women and Justice Department 

Reauthorization Act of 2005 (VAWA) Lease Addendum, Owners are required to send 

lease addendums to the HUD Model Lease to TDHCA. TDHCA will consider lease 

http://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/resource-documents.htm
http://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/docs/MSA-Counties.pdf
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addendums on a case by case basis and may decide to send to HUD for approval. Owners 

may only modify the lease terms with a tenant at the end of the initial term or a 

successive term by serving an appropriate notice to the tenant, together with the provision 

of a revised agreement or addendum. 

16) Question: Can I be reimbursed for damages to my unit by an 811 tenant? 

Answer: Properties may collect from the tenant any charge for unit damage by the family 

allowed by state and federal law, but the Section 811 PRA Program does not allow the 

program to reimburse the Property for damages.  In addition, when the 811 tenant moves 

out, the Owner, subject to State and local law, may use the security deposit, including any 

interest on the deposit, in accordance with the lease, as reimbursement for any unpaid 

tenant rent, damages to the unit or other amounts which the family owes under the lease. 

The Owner must give the family a written list of all items charged against the security 

deposit and the amount of each item. After deducting the amount used as reimbursement 

to the Owner, the Owner must promptly refund the full amount of the balance to the 

family. 

17) Question: Will the Conflict Management process be available to my Property 

Management staff for crisis situations?  What about situations occurring after business 

hours? 

Answer: The Conflict Management process is not designed to respond during crisis 

situations or to be available after business hours.  A contact, either a phone number or 

email at the DADS, will be provided to the Property Manager.  DADS will work with the 

local service coordinator to help resolve the issue.   The Department is working with our 

Health and Human Service Agency partners to identify other potential crisis resources 

may be available for the Property. 

18) Question: How will TDHCA monitor EIV screening done by Properties? 

Answer: TDHCA will monitor properties for compliance with Section 811 EIV duties, 

but they cannot be used for purposes of compliance with Section 42 and must be kept 

separately. TDHCA will review EIV documentation to ensure all required reports were 

reviewed and all discrepancies resolved for all eligible household members. TDHCA will 

also review the property’s EIV Policies as well as the property’s EIV procedures. 

19) Question: What is the turnaround time for getting payment on a monthly basis? 

Answer: Requisitions of funds must be made using the Tenant Rental Assistance 

Certification System (“TRACS”). TRACS is a HUD computer system developed to help 

improve financial controls over assisted housing programs by automating manual 
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procedures and incorporating automated controls.  Owners will enter electronic 

submissions into TRACS using HUD form 50059 for each 811 assisted household and 

HUD form 52670.  Requisition requests are processed monthly and must be submitted 

into TRACS by the 10th day of each month in order to secure payment for the following 

month. 

 

20) Question: What if my 2015 9% HTC Property is in the 500 year flood plain? 

Answer: The 500 year flood plain regulations were included in the 811 program because 

the program qualifies as “critical actions.” Applicable Program Guidelines are PRA.215 

(a)(6).   

 

No new construction activities or projects shall be located in the mapped 500-year 

floodplain or in the 100-year floodplain according to FEMA’s Flood Insurance Rate 

Maps (FIRM).  Existing structures may be assisted in these areas, except for sites located 

in coastal high hazard areas (V Zones) or regulatory floodways, but must meet the 

following requirements:  

(a) The existing structures must be flood-proofed or must have the lowest habitable floor 

and utilities elevated above both the 500-year floodplain and the 100-year floodplain.  

(b) The project must have an early warning system and evacuation plan that includes 

evacuation routing to areas outside of the applicable floodplains.  

(c) Project structures in the 100-year floodplain must obtain flood insurance under the 

National Flood Insurance Program. No activities or projects located within the 100-year 

floodplain may be assisted in a community that is not participating in or has been 

suspended from the National Flood Insurance Program  

 

Thus, if an 2015 9% HTC Applicant is proposing new construction in the 500-year or 

100-year floodplain or the property in coastal high hazard areas (V zones) or regulatory 

floodways, the Applicant cannot claim points under Texas Administrative Code §11.9 (c) 

(7)(A), but may claim points under §11.9 (c) (7)(B), but should explain in the Application 

under the other category why the Development is not eligible for Section 811 PRA 

Program. 

 

21) Question: Will the Department provide additional meetings or trainings? 

Answer: Yes. TDHCA anticipates providing training in September 2015 after HTC have 

been awarded for Developments participating in the program. TDHCA anticipates 

facilitating meetings between service providers and property managers in each MSA as 

well. 
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22) Question: Does the Uniform Relocation Assistance and Real Property Acquisition 

Policies Act of 1970 apply to the Section 811 PRA program? 

Answer: Yes; more information on complying with the Act may be found on TDHCA’s 

webpage: http://www.tdhca.state.tx.us/program-services/ura/index.htm 

23) Question: Does Section 3 of the Housing and Urban Development Act of 1968 apply to 

the Section 811 PRA Program? 

Answer: No 

Questions related to Program Selection Guidelines for 2015 9% Housing Tax 

Credit Applications placing Section 811 Units Existing Developments 

24) Question: What is an “Existing Development?” 

Answer: An Existing Development is defined in the program criteria as a TDHCA- 

funded multifamily property where all of the units have been placed in service or are 

expected to be placed in service on or before December 31, 2016 and that are part of that 

Applicant’s or an Affiliate’s existing portfolio.  Additional program requirements 

describe which Developments and units within existing Developments are eligible to 

provide Section 811 PRA Units in lieu of the Development submitted in the HTC 

application. 

Program requirements for Developments that are eligible to provide Section 811 PRA 

Units in lieu of the Development submitted in the 2015 HTC application are found in the 

Program Selection Guidelines for 2015 Housing Tax Credit Applicants placing Section 

811 Units in Existing Developments, available on TDHCA’s Section 811 Webpage: 

http://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/index.htm 

 

Additional information may be found under section (7) Tenant Populations with Special 

Housing Needs (Title 10 of the Texas Administrative Code §11.9 (c) (7) (A)). 

25) Question: What if the Developer submits more than one application for the 2015 QAP  

in the following scenario:    

 Application for Development 1 – Selects points for Section 811, and has a 

qualifying Existing Property to place the Section 811 units associated with that 

Property.   This application is not awarded Housing Tax Credits. 

http://www.tdhca.state.tx.us/program-services/ura/index.htm
http://www.tdhca.state.tx.us/section-811-pra/index.htm
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 Application for Development 2 – Selects points for Section 811, but has not 

selected an Existing Property to place the Section 811 units.  This application is 

awarded Housing Tax Credits. 

Could the Developer use the Existing Property from Development 1 for Development 2? 

Answer: Yes, as long as the Existing Property has been approved by the Department. 

26) Question: If a Developer submits more than one application for the 2015 QAP, can they 

place more than 10 units in one Existing Property? 

Answer: Yes, a Developer can place as many Section 811 units into a Department 

approved Existing Property as they prefer, so long as they do not exceed the Unit 

Integration requirements in the Integrated Housing Rule (10TAC§1.15) and the HUD 

Cooperative Agreement. 

27) Question: What if an Applicant structures their 2015 Competitive 9% Housing Tax 

Credit application in a way that they expect to place the Section 811 PRA Units on an 

Existing Property, but the property is rejected? 

Answer: Applicants should structure their applications in a way that they assume that the 

Development they are applying for under the 2015 Competitive 9% HTC round will be 

receiving the Section 811 PRA Units.  The Applicant will be expected to place the 

Section 811 PRA Units on the Development applying for the Housing Tax Credits, unless 

the Existing Property has been approved by the Department. 

28) Question: If a Developer structures their application in a way that assumes they will be 

placing the units on the Property they are applying for and they end up placing the units 

on an Existing Property, will the Developer be viewed as overleveraged by TDHCA? 

Answer: No; due to the uncertainty with respect to receipt of an award, the potential rent 

 subsidy for a Development for Section 811 units will not be included in the underwriting 

 of the application for the 2015 credits.  However, any additional expenses related to 

 construction or operating the Development in anticipation of an award can be included in 

 the Application to be reviewed by underwriting. 

29) Question: Do Existing Properties that are receiving units as part of the 2015 Competitive 

9% Housing Tax Credit round have to be located in one of the seven MSAs? 

Answer: Yes. 

30) Question: If a 9% HTC Applicant wants to place their units in a qualified Existing 

Development, can they divide the units into multiple properties? 
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Answer: No, the units must all be placed into one property. 

31) Question: If a property has gone through substantial rehabilitation, is it exempted from 

the pre-1978 exclusion?  

Answer: Developments that are originally constructed prior to 1978 are not eligible for 

Section 811 in the 9% HTC 2015 QAP criteria.  However, the program criteria for those 

2015 Applicants placing their units in existing properties does not require that properties 

be originally constructed in 1978 or after.  However, Applicants must comply with the 

Lead Based Paint requirements of the Section 811 Program as outlined in the Cooperative 

Agreement and PRA.217. 

32) Question: Can Applicants use the same units in existing developments for multiple 2015 

Competitive 9% Housing Tax Credit applications in a single round? 

Answer: No. An Applicant who is submitting an application for multiple Developments 

under the 2015 Competitive 9% Housing Tax Credit funding round may not list the same 

units for multiple applications. Each Application must state that it will place Section 811 

PRA Units in the Development that is applying for Housing Tax Credits or identify 

unique units in an Existing Development. 


